Groetjes van Jessica en Gwendolin


woensdag 22 oktober 2008

Everest Base Camp Trekking (deel 2)

Dag 4 Namche Bazaar - Dohle
We besluiten vandaag om vroeg op te staan zodat we meer van de zon kunnen genieten en vaak is het zo dat in de bergen de bewolking op komt zetten in de middag.
Om 06.00 uur staan we op zodat we om 06.45 uur kunnen vertrekken, maar het weer zit ons niet mee. Het is erg bewolkt.
We gaan onderweg en merken dat het vandaag erg mee valt. Tijdens de lunch hebben we het erover om door te gaan naar Dohle. Dit betekent nog 3 uur extra lopen maar dan hoeven we morgen niet zo veel te stijgen. Dohle ligt namelijk op 4000 meter en dan hoeven we nog maar 400 meter te stijgen naar 4400 meter, de volgende dag. Na wikken en wegen besluiten we het toch niet te doen.
Op een gegeven moment komen we bij een bord. "Moeten we niet omhoog?". Bill: "Nee, we gaan rechtdoor" (waar dus Dohle op staat). Na een uur nog geen eindbestemming en na 3 uur komen we uiteindelijk aan. Iedereen gesloopt natuurlijk en wat zien we tot onze verbazing. We zijn in Dohle. Bill komt z'n excuses maken maar ja daar heb je dan weinig aan.

'S-avonds hoort Bill dat er een vliegtuig neergestort is bij Lukla. Iedereen is erg geschokt, het is dan wel een andere vliegtuigmaatschappij maar had het net zo goed de onze kunnen zijn. We realiseren dat we geluk hebben gehad.

Wederom duiken we vroeg ons bed in, rond 19.30 uur 20.00 uur.

Dag 5 Dohle - Machrema
We vertrekken rond 08.00 uur vanuit ons guesthouse naar Machrema, ondanks dat we maar 2 uur hoeven te lopen is het een zware klim. Machrema ligt namelijk op 4470 meter.

Veel mensen van de groep hebben dan ook last van hoofdpijn tijdens de klim maar met een siesta in de middag is dat snel opgelost. We komen dan ook lekker vroeg aan, rond 11.00 uur in de morgen. Onderweg komen we natuurlijk genoeg Yaks bepakt met North Face tassen en porters die soms wel 30 of 40 kg op hun rug dragen.

Dag 6 Machrema - Goyko Lake
Het wordt een pittige dag want we lopen al tegen de 5000 meter aan. Vandaag is het eindpunt wat we gaan bereiken 4790 meter. Dit is vooral voor de nachtrust niet erg prettig. Omdat er al een stuk minder zuurstof is, moet je heel erg gecontroleerd gaan ademen en in de nacht gaat dat altijd niet zo goed wat als gevolg heeft dat je af en toe wel eens wakker schrikt.
We zetten onze wekker 's morgens om 06.00 uur en vertrekken om 07.30 uur.
Het eerste deel is erg zwaar en dat we een gletsjer moeten oversteken maakt het er niet makkelijk onder. Bij een gletsjer moet je niet denken aan blauw/wit ijs waar je overheen moet lopen. Het is allemaal steen waar we overheengelopen hebben met daaronder ijs (wat je niet ziet) maar af en toe hoor je het wel een kraken. De gletsjer was vooral erg uitkijken doordat het alleen maar loszittend steen was en je meestal op een klein richeltje loopt. Een foutje is dan zo gemaakt, maar iedereen heeft het overleefd. Onderaan de gletsjer kwamen we dan ook bij een stuk smeltwater wat langszaam aan het afbrokkelen was. Erg bijzonder om te zien.
Daarna moesten we jammer genoeg weer omhoog klauteren en op 4000 meter gaat dat niet al te snel. Daarna kwamen we bij Goyko Lake wat erg mooi was, was erg te vergelijken met Yamrok Lake in Tibet alleen een stukje kleiner.
'S-middags zijn we na onze lunch op onze eigen gemak nog een wandeling wezen maken rond Goyko Lake. Dit bleek maar 1,5 uur te zijn , dus best te doen. Omdat er niet echt paden waren was het afentoe wel een beetje klauteren en halverweg kwam ik er ook nog eens achter dat ik diarree had, wat ook niet erg mee hielp, maar na onze wandeling konden we gelukkig eten en vroeg ons bed in.

Geen opmerkingen: