Groetjes van Jessica en Gwendolin


dinsdag 26 augustus 2008

vissen, visa en fietsen!

Oceanworld

We hadden oceanworld op een bus zien staan en allebei dachten we: "Ja, een goed idee". De volgende dag dus een halfuurtje met de bus. Daar aangekomen waren we allebei erg verbaast. De buitenkant was al leuk om te zien. Heel amerikaans met nepkoraal en fonteinen. Eerst even in de rij staan net als de andere chinezen.
Gwen was aan de beurt en opeens werd ik toegeschreeuwd. Geen idee wat ie bedoelde! We mogen naar binnen en het lijkt net of je je in een tropisch paradijs bevindt met blauwe stoeltjes en palmbomen en geglacuurd fruit. Mjammie! We gaan het gebouw en het eerste wat we zien is een grote nep waterval. Roltrap op en je gaat terug in de tijd. Schelpen, opgezette dieren en een skelet van een walvis. Daarna door naar de echte vissen. Kleine haaitjes roggen en andere soorten vissen. Zelfs krokodillen. Voor ons was het een hele aparte ervaring. Chinezen gaan namelijk heel anders met hun dieren om. Ze zien ze meer als entertainment of als eten. Je kon namelijk ook met een krokodil op de foto. Zijn bek was dichtgesnoerd.
Ze hadden zelfs een krokodillenshow (waar we overigens niet geweest zijn).
Er was ook een schildpaddenbassin met een groot bord "DO NOT TOUCH". Niet alleen wordt er door kinderen aan het schild getrokken maar zelfs aan de vinnen. Wat in Nederland als mishandeling wordt genoemd.
Als laatste gingen we naar de dolfijnenshow. We hadden nog redelijk goede plaatsen.
De show begint niet gelijk, nee! Eerst moet het halve chinese publiek met de zeeleeuw op de foto.
Dit als gevolg dat de staartvin van de zeeleeuw helemaal gebogen was. Na drie kwartier begint het dan. Springende dolfijnen en zeehondjes die trucjes doen en voor geld mag je dan ook nog de zeehondje aaien en mee op de foto. Een bijzondere maar leuke ervaring.

City Wall
Xi'an heeft een grote stadsmuur en van 2 nederlandse meiden hadden we gehoord dat dit een leuke wandeling was. Na een ochtendje oceanworld. Een leuk tijdverdrijf dus voor de middag.
Rond 17.00 uur zijn we begonnen bij de north gate en dan naar south gate lopen. Ongeveer 7 km.
Omdat het al redelijk laat was, was het erg rustig en niet zo warm. Je kon mooi om de stad heen kijken en rond een uur of zeven gingen de lampionen aan, wat een erg mooi effect gaf.
Zie foto's. Rond 19.30 - 20.00 uur waren we bij het einde. Moe maar voldaan.

Visa Extensions

In beijing ook hard bezig geweest met het visum maar zoals je gehoord hebt (door de rare voorwaarden: chinese bankrekening) is dit mislukt. Xi'an tweede poging. We moesten een exit ticket hebben en ons lhasa - kathmandu ticket zou niet lukken. Tibet is namelijk hetgene waar ze moeilijk over doen. Bob van het guesthouse kon ons wel helpen met het vliegticket (hij had dit eerder gedaan). Hij had eerst een handgeschreven vliegticket, waarvan we allebei wisten:"Dit gaat niet werken".
Dan maar het idee opgevat om zelf een ticket te gaan maken. Gwen typte het ticket over met andere vertrekplaats en bestemming (Xi'an - Bangkok) en alle gegevens en Bob had een stempel van de vliegtuigmaatschappij. Uitknippen, inscannen en dan uitprinten. Net echt!
Dan naar het PSB (public security bureau). Ons vliegticket werd gewoon geaccepteerd en na een paar vragen wat we precies gingen doen, mochten we papieren invullen en wegwezen. Wow het was gewoon gelukt! Met een nepticket! Nu kunnen we naar tibet!

Fietsen kunnen ze hier wel!

Na de blije ochtend gingen we fietsen huren. Dit is heel makkelijk je moet alleen weten waar je fietsen kan huren. Van bob hadden we een adres gehad met goeie fietsen (mountainbikes).
Even zoeken (het was bij een snoepwinkeltje, dit moet je maar net weten) en dan op de fiets stappen. De zadels moest iets omhoog gezet worden, want ja chineesjes zijn niet zo groot!
Het was een aparte ervaring. Je fietst eigenlijk gewoon op de busbaan en chinezen lopen overal en nergens en zo ook de riksja's, scooters, auto's en ander verkeer. Veel uitkijken dus en afentoe kriskras door het verkeer. Eerst naar de goose pagoda maar daar waren we snel klaar want in de brandende zon was het niet uit te houden. Verfrissing wacht ons echter om de hoek. Een KFC namelijk met drankjes met ijsklontjes. Lekker!
Na deze verfrissing zijn we naar het muslim kwartier gereden. Daar heb je allemaal kleine straatjes met eetstalletjes en gwen zag nog een winkeltje waar ze nieuwe slippers heeft gekocht.
Opeens stuitten we op een grote hal. We gingen even een kijkje nemen. Het was een vismarkt met behalve veel dode ook veel levende dieren. Onder andere allemaal verschillende vissen, schildpadden (ja, om op te eten!), torren, kreeften, krabben, garnalen. Behalve de vissen was bijna alles levend. Eenmaal buiten waren we allebei toch in enige shock!
Als laatst zijn we bij een klein eettentje wezen eten. Ze hadden volgens mij nog nooit toeristen over de vloer gehad. We werden dan ook aandachtig bekeken. Na dat we iets aangewezen hadden in de lonely planet, hebben we zalig gegeten.

Geen opmerkingen: