Groetjes van Jessica en Gwendolin


zaterdag 8 november 2008

Ilam: Darjeeling maar dan anders

We hadden besloten om naar Ilam te gaan. Marcel had van veel mensen gehoord dat
dit erg mooi zou zijn. Het zou vergelijkbaar zijn met Darjeeling. Ja, die van de
thee, ja!
Een thee streek met mooie omgeving bij de grens met India. We
waren benieuwd!

Gezellig en knus
We hebben rustig aan gedaan. We hadden toch de tijd. Daarom zijn we dan ook pas rond 12.00 uur vertrokken met de lokale bus en kwamen rond 14.30 uur met de bus aan in een klein plaatsje.
Nu zouden we overstappen in een jeep maar eerst moesten gwen en ik nog even naar het toilet.
De chauffeur van de jeep wist nog wel een plaats waar we naar het toilet konden. We moesten de keuken door van een huis, daarna door gras wat helemaal vol lag met afval en dan nog oversteken over een blubberpoel wat echt stonk naar afval en plas en poeplucht. Nou waren we wel wat gewend maar een blubberpoel oversteken met een dun plankje en een hond die nog even door het afval kwam speuren, was toch wel het ergste wat we tot nu toe hadden meegemaakt. Gelukkig viel het toilet nog mee. We hadden erger gehad. Maar toch...
Daarna over de blubberpoel en door het afval terug en dan in de jeep.
Normaal gesproken kan je in een jeep met z'n drieen zitten maar de nepalezen willen zoveel mogelijk mensen in de bus of jeep hebben dus zaten we met z'n vieren op de achterbank en ik moet zeggen. Het was iets te knus voor mij doen. De chauffeur zat dan ook met helemaal tegen het raam aangeduwd door de andere 3 passagiers die naast hem zaten. "Dat die man nog kan rijden!" Het was wel een geinig gezicht. Maar na de jeeprit van ongeveer 3 uur en het zoeken van een guesthouse, konden we dan eindelijk gaan eten.
Veel keuze was er niet. Dus dan maar een restaurantje zoeken dat er redelijk goed uitzag.
We konden kiezen tussen Chowmein en Dall Bhat. Dan maar Chowmein.
Daarna naar bed. Het was namelijk al 20.00 uur en het was pikdonker en alles gesloten.
Dan konden we vroeg opstaan en hadden we morgen genoeg tijd en konden we 's-middags weer vertrekken naar Dharan.

Op de thee
De volgende dag gingen we er vroeg uit. Ontbijten deden we beneden. We konden plaatsnemen in de keuken waar een nepalese vrouw hard aan het werk was. We kregen eerst een kop thee.
Een heerlijke kop thee uit Ilam. Dit is wel even wat anders dan pickwick thee. Heerlijk!
Daarna kregen we ontbijt. Ik had al gerekend op Dal Bhat (rijst met curry, aardappels en groenten) maar we werden aangenaam verrast. Het waren soort van nacho's a la cornflakes met ui, mais en erwten. Erg lekker! Ondertussen waren we erg interresant. We waren natuurlijk blanke mensen en dat hadden ze hier niet veel in Ilam. Ook kwam er een jongen bij ons zitten die ons ook nog eens uitnodigde voor de thee. Dat leek ons wel gezellig. We zijn na het ontbijt met z'n drieen naar z'n huis gelopen. Ongeveer een kwartiertje lopen door de mooie omgeving van Ilam. Je zag de thee velden overal staan. Onderweg legde hij, Dryfess, zo heette hij ook nog enkele dingen uit zoals bijvoorbeeld dat veel van de thee velden door de overheid wordt gehouden.


We kwamen aan bij zijn huis en werden gelijk aan de hele familie voorgesteld. Het kopje thee was heerlijk, uiteraard. Wat verwacht je anders in een theestreek. Daarna stelde hij voor om een stuk te gaan lopen en ons verschillende dingen te laten zien. Nadat we overlegd hadden, besloten we dit maar te doen. We hadden nog geen plannen, dus waarom niet?


Het was een erg leuke ervaring. Bij elke plant vertelde hij waar het voor gebruikt werdt. Zo kwamen we ook langs een gooseberry boom. Deze vruchten kan je eten en 1 zo'n vrucht is ongeveer gelijk aan 3 sinasappels. Deze vrucht was ongeveer 2 cm groot en smaakte niet echt lekker. Dan is een sinasappel toch wat lekkerder. We kwamen ook langs een klein winkeltje.


Dit was een klein houten hok met een oud vrouwtje wat op een plankje een paar zoetigheden had liggen zoals kauwgom en nog wat frisdank. Dat was dan het winkeltje. We moesten hier allemaal om lachen. Onderweg kwamen we nog een guave boom tegen, zonder eigenaar en nadat Dryfess in de boom was geklommen konden we deze vruchten proberen. Ze waren erg lekker. Onderweg zijn we ook nog sinasappelbomen, gember en bomen met heel veel verschillende vruchten tegengekomen. Ondertussen vroeg Dryfess ook nog eens meerdere malen:"Are you tired? Are you bored? Are you hungry?" (vertaald: ben je moe? Verveel je je? Heb je honger?) Deze vragen moesten we dan ook meerdere malen met "nee" beantwoorden. Rond 11.00 uur zijn we dan gaan eten bij Dryfess. Het was zo'n beetje onmogelijk om te weigeren en uiteraard kregen we Dall Bhat, maar het was heerlijke Dall Bhat. Met boter wat we erg uitzonderlijk vonden en een heerlijk glaasje verse karnemelk. Nadat we heerlijk gegeten hadden en Dryfess tien keer had gevraagd of we genoeg hadden gegeten kregen we nog een lekker vers gekookt eitje van de kip.

Daarna zijn we met Dryfess naar de teagardens gegaan. Theevelden met alleen maar thee. Het was erg leuk en mooi om hier doorheen te lopen. 'S-middags hebben vooral gerelaxt. Even door het stadje heen gelopen en daarna nog even eten. Daarna zouden we Tongba (alcoholische drank) met Dryfess gaan drinken omdat hij ons helemaal had rondgeleid door Ilam. 's-avonds vertelde hij ons dat hij niet meeging, hij was 's-middags ziek geworden maar er werd afgesproken dat Marcel zowiezo een biertje met hem ging drinken in Kathmandu. We zijn die avond weer eg ons bed in gedoken wan Dryfess had geregeld dat we met de vroege bus weg konden die om 07.00 uur vertrok en rechtstreeks naar Dahran zou rijden. We vonden het wel jammer dat we de volgende dag weg moesten want Ilam was erg de moeite waard maar ja niks aan te doen.

Geen opmerkingen: