Groetjes van Jessica en Gwendolin


donderdag 20 november 2008

Ook wel genoemd, sex.

Khajuraho, de kama sutra tempels is onze volgende bestemming. Het reizen begint alweer lekker op te schieten, want we blijven nooit lang op 1 plek hangen. We hebben tenslotte maar een maand voor ons vliegtuig alweer vertrekt. Maar eerst de tempels bekijken. Indiers beginnen geheid te giechelen als schoolmeisjes als je de tempels noemt. Voor hun is de kama sutra, wat porno in Nederland is, iets waar toch een beetje stiekem over doet. Dat wilden we zien!

Weltrusten
De trein was laat toen we vertrokken uit Varanasi, maar daar waren we op voorbereid. Hij zou op 23:20 vertrekken, maar deed dit uiteindelijk om 23:40. Ditmaal hadden we gewone sleeper bedden, geen dekens, geen lakens, geen kussen en geen luxe. Je kreeg de bank en dat was het Het raam kon open, maar er zat tralies voor. Ook hadden we geen plaatsen in hetzelfde treinstel en moesten we dus elk apart slapen. Terwijl we in het donker binnen strompelden en probeerden in de drukte onze tassen kwijt te kunnen, moest ik een vader en zijn zoon van mijn bed af schoppen en Jess had vederop grote moeite met de mensen die op haar bed gingen zitten te verwijderen. Toen we uiteindelijk konden slapen waren we doodmoe, maar de ramen konden niet goed dicht en zonder deken werd het toch aardig koud. De nacht was onrustig, je bent steeds bang dat ze je spullen stelen, ook al gebruik je je kleine rugzak als kussen en ligt je grote tas aan een ketting. Daarnaast zijn er genoeg mensen die niet slapen en er lopen constant mensen langs je bed of doen zefls het licht aan. Om 5 uur liepen alweer de eerste Chai (thee) verkopers langs de bedden terwijl ze als volleerde maktmannen hun waren beschreeuwden. Je wordt gek van hun geroep "chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai, chai... etc.
De trein kwam nog later aan en om acht uur konden we uitstappen en naar onze bus richting Khajuraho. Deze zou hier nog eens 4 uur over doen. Uitgeput vielen we dan in de bus ook half in slaap. De reis ging weer gemakkelijk en uiteindelijk konden we in een bed in een hotel kruipen. De volgende ochtend zouden we de belangrijkste tempels gaan bekijken hadden we al besloten, de westerse groep.

Hoe doen ze dat?
De wekker ging en ik wilde gelijk al niet mijn bed uit. Dit gevoel werd nog eens versterkt doordat ik het buiten hoorde regenen. REGEN!! We hadden sinds Pokara misschien drie druppels gezien, maar het regende echt. Ik baalde als een stekker, want ik wilde niet een smak geld neerleggen voor de western tempel group, als we dan prut foto's zouden krijgen vanwege het weer. Verdorie.
Gelukkig zijn de eastern group en southern group gratis en het regende inmiddels al wat minder. Dus gingen we lopend naar de tempels. Onderweg liep een kleine jongen genaamd "Charlie" mee. In eerste instantie dachten we dat hij ons iets wilde gaan aansmeren, maar hij wees ons keurig de weg door de straten en vroeg en vertelde veel. Hij nodigde ons ook nog uit voor de thee, maar dat hebben we vriendelijk afgeslagen. De tempels waren interessant en al snel ontdekte Jessica de eerste beelden van de kama sutra. Dat viel nog niet mee, want op de oost en zuid tempels, zijn de beelden goed verstopt. Ze zitten vaak in een hoekje weggestopt of zelfs aan de binnenkant van de tempels. Na het bezoek aan het oosten en een lunch gingen we de zuid groep bezoeken. We zouden dan de andere tempels de volgende dag doen.
Bij de zuidgroep aangekomen, kwamen we echter een jongen die we in de bus hadden ontmoet tegen. Hij vertelde dat de western group gratis was vandaag! gratis en voor niks. Het was al 3 uur en we hadden al de hele dag gelopen, maar dit wilden we natuurlijk niet voorbij laten gaan.
Bij de tempels huurden we nog wel een audioguide en gewapend met oordopjes struinden we de tempels af. Het eerste wat opviel was dat deze tempels daadwerkelijk de kama sutra waardig zijn. De meest fantasie volle posities worden er afgebeeld en overal zie je half naakte vrouwen en mannen. Verder waren de vrouwen ook nog eens geweldig mooi uitgehouwen. Ze deden verschillende dingen zoals in een spiegel kijken, doorn uit haar voet halen, zich wassen, spelen met kinderen en nog vele andere dagelijkse dingen. Hierbij werden de lichamen zo gedraait dat het een prachtig gezicht was hoe de lijnen en vormen liepen. Dit maakte echter wel zo dat je regelmatig dacht "Dat kan niet!" en niet alleen bij de gewone, maar ook bij sommige sexuele beelden dacht je dat nog al eens.
Nu moet je niet denken dat er verder alleen sexuele afbeeldingen waren. Ook heel mooi was de afbeelding van de man en vrouw die elkaar omhelzen en diep in de ogen kijken. Het beeld straalde gewoon hun liefde uit, zo mooi. Maar ook volop goden stonden op de muren afgebeeld, want daarvoor waren de tempels gebouwd, als vereeringsplek voor de goden. We hebben met open mond staan kijken en genoten van het werk dat door de beeldhouwers was gemaakt. In de avond zijn we zelfs nog terug gegaan naar de sound and lightshow, waar de geschiedenis in vertellende vorm en met behulp van kleurige lichten werd verteld.

Nu we de westerse groep hadden gezien, was er geen reden meer om te blijven in Khajuraho en dus namen we de volgende ochtend de bus richting Occhra. Daarnaast waren we de roepende en opdringerige verkopers ook zat. Regelmatig hebben we met verbazing staan kijken hoe de volgende groep toeristen werd belaagd door de verkopers, afschuwelijk. Hopelijk zou Occhra rustiger zijn en wat zouden we daar weer kunnen gaan zien?

Geen opmerkingen: