Groetjes van Jessica en Gwendolin


vrijdag 12 september 2008

Lhasa dag 2

Ja, het beroemde paleis waar de Dalai Lama zijn tijd doorbracht voordat hij moest vluchten naar India. Het Potala Palace werd in de winter gebruikt en het Summer Palace zoals je misschien wel begrijpt in de zomer. Een dag met veel geschiedenis.

Potala Palace


Eerst Potala Palace. Een dag van tevoren moest een ticket gekocht worden. Tijd 12.40.
Niet echt gunstige tijd maar ach... we hadden tenminste tijd om uit te slapen. Daar maakte we dan ook gretig gebruik van. Rond 11.00 uur werden we opgehaald door Pema (onze gids) met de auto terwijl het maar een kwartiertje lopen was. Daar aangekomen keken we onze ogen uit.
Het was een massief gebouw met vele traptreden. Een gedeelte hiervan moesten we toch echt bewandelen en op 3700 meter gaat dat wat moeilijker. Je bent sneller buiten adem. Pema echter had er meer last van dan wij. Wat toch wel erg raar was aangezien hij een tibetaan is en aan zulke hoogtes is gewend. Boven aangekomen moesten we toch even bijkomen.
We kwamen op een pleintje uit waar vroeger onder andere opera's werden en waar de dalai lama dan op neer kon kijken. We hoorde zingende vrouwen, wat een heel apart sfeertje gaf.
Hiervan hebben we ook een filmpje gemaakt, helaas hebben we die nog niet kunnen uploaden.
In het Pottala zelf konden we uit respect geen foto's maken. Het bestond voor het grootste gedeelte uit tombs en tronen van vorige reincarnations van de Dalai Lama met heel veel goud maar wel heel erg indrukwekkend. Een aantal vertrekken hebben we ook gezien waar de dalai lama onder andere belangerijke gasten ontving zoals presidenten van andere landen en een soort van praying room. Heel bijzonder. Maar we moesten weer gaan.....

Summer Palace

Rond een uur of 15.30 uur werden weer opgehaald door Pema om ons te laten rijden naar het Summer Palace. Dit was iets verder.
Het bestond voor het grootste gedeelte uit heel veel mooie tuinen en heel veel bloemen die keurig werden bijgeh0uden. Pema vertelde ons dat de Dalai Lama zijn laatste dagen hier had doorgebracht voor dat hij moest vluchten naar India. Het summer palace was heel bijzonder, wat een meer persoonlijke en menselijke kant van de Dalai Lama liet zien. Je moet begrijpen dat de Dalai Lama zowel als leider van het land maar ook als heilige wordt gezien door de tibetanen.
Je zag zijn vertrekken waarin hij sliep, een badkamer (wat erg modern was) en supperhippe stoelen met een tibetaans stofje. Zelfs twee radio's waar hij, volgens Pema, af en toe naar luisterde. Je moet denken dat al het meubilair van oorsprong rond de jaren 50 was.
Ook veel spiegels hingen er, welke vaak als gift aan de Dalai Lama zijn gegeven.
Pema ging er even stoer voor staan. Toen Gwen de opmerking dat 50 jaar geleden de Dalai Lama had gestaan. Schrok ie toch wel een beetje! De Dalai Lama had zelfs een lief schilderijtje met katjes erop. Dat liet echt de menselijke kant achter de man zien.
We kwamen ook in een hal terecht waar letterlijk de geschiedenis op de muur stond.
In tekeningen werd de geschiedenis verteld en verspreid over de hele muur. We kregen dan ook een lesje geschiedenis van Tibet. Veel informatie maar erg interresant.

Geen opmerkingen: