Groetjes van Jessica en Gwendolin


donderdag 18 september 2008

Welkom in Nepal

Namaste (welkom)
Om 11.00 uur vertrokken we van Lhasa naar Kathmandu, Nepal. We dachten dat de vlucht in eerste instantie 2 uur zou duren, maar het was uiteindelijk 1 uur. Onderweg natuurlijk nog foto's gemaakt van de mount everest, althans dat hoop je dan. Je weet namelijk nooit of je nou de goeie berg hebt. En om 10.00 uur kwamen we aan in Kathmandu. Ra, ra hoe kan dat? 11.00 uur vertrekken en 10.00 uur aankomen? Nou Nepal heeft namelijk een tijdverschil van 2 uur en drie kwartier. Raar, maar waar!
Aangekomen bij de security check, keek de security ons verveeld aan. Alsof ze dachten:"Je denkt toch echt niet, dat we jou bagage door gaan kijken? We gaan liever slapen!". Dit was voor ons toch wel een beetje raar aangezien we bij het verlaten van china door 7 security checks moesten.
We werden door Bisnu (touroperator tibet trip) opgehaald en naar ons hotel gebracht. Daarna zijn we nog even bij Bisnu langsgeweest om de grote som voor de tibet trip te betalen en kregen we een heerlijk kopje Nepalese thee. Dit leek in eerste instantie op melk en thee, maar nee, deze was heerlik. Soort van mix tussen thee en chocolademelk met kruiden smaak. HEERLIJK!

Monkey Temple en Indra Jatra Festival
De volgende dag hebben we eerst de Monkey Temple bezocht.
Dit was ongeveer een halfuur lopen. Het lag namelijk 2 km uit de stad.
Nadat we thamel (het toeristische gedeelte van Kathmandu) waren ontsnapt kregen we eindelijk te maken met de plaatselijk bevolking. Jeeh! Dit was leuk!
Nou vraag je je natuurlijk af:"Waarom heet het Monkey Temple? Heeft het een speciale spirituele betekenis? Nee, het antwoord is simpel. Rond deze tempel leven gewoon aapjes. De echte naam is eigenlijk ' Swayambhunath' Maar dat is niet uit te spreken!
Voordat we daar aankomen eerst nog een grote trap opklimmen. Even een pauze in de schaduw met een appel. Maar onze rust werd al snel verstoord. Een aap kwam al snel nieuwsgierig kijken. Hij was achter mijn appel aan. Apen kunnen goed bijten, dus snel weggegaan van mijn plaats en zie dat de aap mijn plaats had ingenomen. Opgestaan, plaats vergaan... hihi.
Monkey Temple was verder erg mooi om te zien met allemaal kleine tempeltjes en een mooi uitzicht over Kathmandu.

Vandaag zou ook het begin zijn van het 3 daagse Indra Jatra Festival. Dit festival draait om de Kumari die dan de President (vroeger was dat de koning) groet. De Kumari word ook wel de levende godin genoemd. Zij leeft in het Kumari huis in het centrum van Kathmandu. Omdat zij een godin is mag zij dan ook niet de vloer raken en tijdens het festival wordt ze met een draagbare koets rondgedragen, volgehangen met goud, bloemen en mannen. De kumari is nooit ouder dan een jaar of 12 want na haar eerste menstruatie wordt ze niet meer als godin beschouwd.

's-middags dus naar Durbar Square voor het festival. Als toeristen hadden wij voorrang. Er was zelfs een aparte tribune voor de toeristen gemaakt.
In het begin ging dit nog goed maar na een tijdje kon de politie het ook niet meer bijbenen. Nepalezen overal. Ik gok dat er op het hele plein toch wel iets van 10.000 man op de been was.
De Nepalese vrouwen tribune (ja, er was een aparte mannen tribune!), was erg apart om te zien met heel veel verschillende bonte kleuren
Het festival is namelijk een groot evenement voor de nepalezen. En ik gok misschien 100 man politie. Niet echt veel dus. Het was een hele bijzondere en plechtige gebeurtenis. Zelfs de president z'n hele staf was van de partij en gasten uit Amerika, Japan en Pakistan. Het stond zelfs de volgende dag in de krant.
Nadat alle plechtigheden gebeurt waren (koetsen worden het plein binnengedragen) begon de feestvreugde los te komen. Veel gedans en vrolijkheid.
Erg leuk om mee te maken maar het werd al laat en nadat we 's avonds gegeten, hadden doken we weer lekker ons bed in.

Geen opmerkingen: