Groetjes van Jessica en Gwendolin


maandag 15 september 2008

Tibet trip dag 1: Lhasa - Gyantse

Ja! vandaag is het eindelijk de dag dat we Tibet intrekken. Ook wel genoemd:"Het dak van de wereld".

De weg naar Gyantse
Met Pema hadden we afgesproken om om 09.00 uur klaar te staan. Tassen gepakt en nadat we kennis haddden gemaakt met de driver genaamd "Lokpa" gingen we onderweg met de landcruiser. De weg was erg goed vergeleken met mongolie. Af en toe natuurlijk wel wat stenen op de weg, deze waren afkomstig van de bergen, maar verder erg gelijkmatig en geasfalteerd! Het was de hele dag rijden.
Af en toe verveelden we ons wel eens maar voor het grootste gedeelte tuurde we door de raampjes van de auto naar de mooie bergen en landschappen. Af en toe vertelde Pema ons iets over tibet. Vaak zag je namelijk witte trappen getekend op verschillende rotsen. Dit waren de zogenaamde "stairs to heaven".
We reden ook langs Yamdrok tso (tso=lake). Yamdrok betekende turquoise. Dit meer had dan ook helemaal deze kleur. Dit was wel heel mooi om te zien. Zeker omdat er ook bomen omheen stonden met de kleuren groen, geel en rood wat een magisch effect gaf. De eerste blik was vanaf en pas die 4700 meter hoog was en daarna volgden we het meer nog een hele tijd.
Onderweg kwamen we ook een nomaden famillie tegen. Pema vroeg of we even wilden stoppen. Natuurlijk wilden we dat! Pema vertelde ons dat nomaden ongeveer rond de twee weken verkassen naar een andere plek en de Yak wordt dan gebruikt als soort van verhuiswagen!
Daar aangekomen werden we eerst even aangestaard, zoals we gewend zijn! Die blanken mensen zijn toch wel interesant. En nadat Gwen had gevraagd via pema of ze een foto kon maken van 1 van de oudere mannen, gingen we weer onderweg.
Onderweg zijn we nog gestopt bij een gletsjer. De tweede highpass van onze trip. Op ongeveer 5000 meter. De berg zelf was 7119 meter. Wel een beetje koud en je moet natuurlijk niet gaan rennen, maar wel heel 'impressive' om te zien!

Het stadje Gyantse
Onderweg zijn we nog gestopt bij een klein dorpje om te lunchen en rond een uur of 16.00 uur kwamen we aan in Gyantse. Eerst onze backpacks in onze hotelkamer neerleggen en dan gelijk door naar het Pelkhor Monastery met de 1000 chapels stupa. Eigenlijk mochten we niet naar binnen met onze camera's maar omdat we Pema behangen hadden met onze camera's was dat geen probleem. Wederom een erg mooi monastery met veel beelden van Boedha.
Na het monastery gingen we eten. Onderweg naar het restaurant kwamen een meisje tegen die met een boog om Gwen heen liep met starende ogen alsof Gwen een soort van alien was! hihi.
In de lonely planet hadden we van een restaurant gelezen wat erg goed moest zijn. Dus we waren druk aan het zoeken toen we door een man werden aangesproken. Hij bleek de kok te zijn van precies het restaurant waar we opzoek naar waren. We werden door de kok naar binnen gesleept en hij liet al de boekjes zien waarin mensen hadden geschreven hoe fantastisch zijn eten was. Hij was in ieder geval apentrots op zijn restaurant. Nadat Gwen niet wist wat ze wou drinken, stelde hij flower tea voor. Heel zoet maar heel lekker. Hij maakte een hele show van de kip bakken, wat ging met veel vuur gepaard. En uiteraard mochten we foto's maken. Het eten viel trouwens wel mee, zo overheerlijk was het nou ook weer niet. Maar ook zeker niet onaangenaam. Een bijzondere ervaring.
Na het eten wilden we nog even rondlopen. We hadden nog even een ijsje gekocht en gingen kijken bij het fort wat evr boven de stad uitstak. Hier waren kinderen druk aan het spelen. Ik wilde niet het hele ijsje en dacht vriendelijk dit aan te bieden aan een klein jongetje. Het jongetje weigerde. Verbaasd dat hij niet wilde zette ik het bakje een paar meter verder bij hem vandaan. Misschien was hij gewoon bang.
Daarna even kijken bij het fort. Het pad was in tijden niet onderhouden. Overal zatten gaten in de weg en groeiden planten over de stenen. Na 50 meter omhoog lopen zagen we dat het hermetisch afgesloten was, dicht. Dus weer naar beneden. Eenmaal terug zagen we inderdaad dat me ijsje weg was. Een kind dat geen ijs lust! Dat kan toch niet!
De rest van de avond zijn we nog even over de hoofdstraat gelopen. Genoeg activiteit om te zien in ieder geval. Mensen die meubels aan het maken waren, kinderen buiten aan het spelen of mannen die gewoon buiten zitten om een spelletje te spelen. Iedereeb groete ons met een vriendelijke Tassi Delek. Daarna werd het al snel donker en zijn we naar onze hotelkamer gegaan.

Morgen op weg naar Shigatse.

Geen opmerkingen: